top of page

Tuinplezier op grote hoogte.


Een tijd geleden hebben we de mogelijkheid gekregen om samen met collega's en Architecten een studiereis te maken in verband met verticale tuinen en daktuinen. Omdat we ons graag laten inspireren en constant bijscholen was dit een uitgelezen kans om het "nieuwe groen" te ontdekken.

Let's go..

MFO Park, Zurich, Switzerland & Alpine Finanz Glattbrugg


Onze eerste stop was de imposante gevel van het Alpine Finanz gebouw. Deze groene voorzetgevel is opgebouwd in een metalen constructie waar er inox kabels werden tussengespannen. Het is een grondgebonden opstelling, dit wil zeggen dat alle planten in de grond geplant werden, geen bakken op hoogte.Even verder in Zurich konden we een zeer indrukwekkende overkapping van een plein bewonderen. Dit was een park in 3D. Laat de beelden voor zich spreken. Grondgebonden groen heeft dus veel mogelijkheden.
MILAAN


Onze volgende stap waren de groene woontorens in Milaan : 'Bosco Verticale'.

Hier kregen we uitgebreid uitleg van de architecten en ingenieurs hoe ze het aan boord hebben gelegd om zoveel groen te integreren in een gebouw. De twee torens zijn respectievelijk 110 en 76 meter hoog, bieden plaats voor 112 appartementen en zo'n 500 inwoners.

Bomen van 9 meter groeiden op een hoogte van tientallen meters. Dus nadenken over de verankering en windbelasting was geen simpele opdracht.

Op de terrassen met een totale oppervlakte van bijna 9000M² werden meer dan 500 bomen, 300 kleine bomen, 5000 heesters en 11000 vaste planten/bodembedekkers geplant.

Voor de totale oppervlakte aan groen is ongeveer 50000m³ water nodig op jaarbasis. Dit water komt hoofdzakelijk van regenwater die gebufferd wordt in ondergrondse tanks.


Als effect op het milieu kan dit ook wel tellen, het groen op zo'n 1040m² zou dezelfde ecologische voetafdruk hebben als 20000m² bos. Door het isolerend effect van de groenvoorziening wordt er ook bespaard op verwarming en elektriciteit.

Ook de biodiversiteit kreeg een boost. Zo'n 40 soorten vogels hebben een thuis gevonden in de balkontuinen en er zijn vlinders te vinden tot op de bovenste verdiepingen.


Het was een zeer leerrijke studietrip en bezorgde ons veel inspiratie.

Wordt vervolgd...


Marc Galle, Westdreef tuinaannemingen

Yorumlar


bottom of page