top of page

Zwemvijvers en kippenbouillon, het mysterie ontrafelt ?


Vandaag de dag zijn er vele mogelijkheden om te zwemmen in de tuin. Ik probeer een kort overzicht te geven. Ieder zijn waarheid en keuze natuurlijk.

Het klassieke zwembad.

De meest voor de hand liggende manier, het blauwe bad waar we ook op reis graag een duik in nemen.

Hier voegen ze iets toe aan het water namelijk Chloor (Trichloorisocyanuurzuur)

Niets mis mee,wordt gebruikt als biocide, meer bepaald als algen- en bacteriedodend middel (algicide en bactericide) voor zwembaden en bubbelbaden. In water ontleedt het en vormt het waterstofhypochloriet, dat desinfecterend werkt, en cyanuurzuur.

Al moet je er de ongemakjes bij nemen. Rode ogen bij teveel onder water zwemmen, de Chloor zorgt voor een steriele omgeving, maar je drinkt er best niet teveel van. Als je zwembad ruikt naar de chloor, ververs je best alle water, want je chloor is aan het "verbinden". Maar waar moet dat water naartoe, zeker niet in de beek....

Hybride zwemvijvers.

De meeste werken met Hydrolyse. Ook hier manipuleren we het water. Of beter gezegd "splitsen van water". Hier vind een Chemische reacties plaats. Meestal aangevuld met een zilver of koper ionisatie. Het zorgt wel dat er gezwommen kan worden zonder toevoeging van chemicaliën. Het is wel niet geschikt voor vissen en ander waterleven, wel voor planten, dus in combinatie met een lavafilter met planten kan je een zeer natuurlijk uitzicht bekomen. Maar zeker en vast een goed alternatief als je niet kan kiezen tussen een zwembad en een vijver. Hier komen 2 werelden samen.

Ionysatie met koper is ook een relatief goedkope ingreep als je veel last hebt van draad algen. Een Uv Filter is dan weer goed tegen zweef algen. Zeker ook bvb het kopergehalte regelmatig meten.

Natuurlijke zwemvijver.

Het summum is natuurlijk zwemmen in water die zelfs beter is dan de drinkwaterkwaliteit. Geen koper, zilver of andere methodes. Enkel puur natuur. Het water wordt door middel van een filterzone met lavagesteente en planten gefilterd. Met een doorloopsnelheid van 1 tot max 5 maal per dag, afhankelijk van de situatie, kun je ook een relatief laag verbruik van pompen realiseren.

Wel verkrijg je een biofilm op de wanden en bodem. Iets wat je wel kan verwijderen door gebruik te maken van een zwembadrobot, idem zoals alle voorgaande types baden. Het zwemgedeelte kan je zo vrijhouden en in de filter kan deze optimaal zijn werk doen. Een biofilm gaat eigenlijk alle schadelijke bacteriën en andere organismen, opnemen en afbreken.

De lavafilter moet zorgen voor een laag stikstof en fosfor gehalte om zo ook algen te vermijden. Door deze natuurlijke vorm van watertechniek kun je ook vissen houden in je zwemvijver. Een goudwinde bijvoorbeeld. Deze zorgt dat alle insecten uit het zwemgedeelte verdwijnen. Natuur beheren door de natuur. Geen toevoegingen of trukendoos. Een collega verwoorde het onlangs zo : "In een vegetarisch gerecht doe je toch ook geen kippenbouillon!"

Je ziet, er zijn verschillende mogelijkheden, wij verkiezen de meest natuurlijke watertechniek. Iets waar we in tijden van ecologie en BIO toch ook aandacht moeten voor hebben en de juiste omslag maken.

Tot de volgende

Mvg Marc

bottom of page